İdrar Kaçırmak Kabusunuz Olmasın!

İdrar Kaçırmak Kabusunuz Olmasın!

Bir çok kadın idrar kaçırma şikayeti için belki de çözümü olmadığını düşündüğünden tıbbi yardım almak yerine sessizce bu duruma katlanmayı tercih eder. İdrar kaçırma sık görülmektedir ve birden fazla tedavi seçeneği vardır.

KAÇ ŞEKİLDE KARŞIMIZA ÇIKIYOR?

İdrar kaçırmanın çeşitli tipleri vardır ve sınıflandırılırken semptomlara (şikayetler) veya idrar kaçağının hangi durumlarda meydana geldiğine bakılır.

Stres inkontinans: Abdominal (karın) kaslarında gerginlik yada baskı sonucunda idrar kaçağının ortaya çıkmasıdır. Öksürme, hapşırma, gülmek gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda idrar istemsiz olarak kaçar. Genellikle zayıf mesane desteği veya idrar tutmaya yardımcı kaslarda hasar sonucu ortaya çıkar.

Urge inkontinans: Normalde idrar yapmak istediğimizde aktif olması gereken bazı mesane kaslarının beklenmedik zamanlarda kasılmasıyla (aşırı aktif) aniden idrara gitme ihtiyacı hissedilmesi ve çoğu zaman tuvalete yetişemeden idrar kaçırılması durumudur. Örneğin mesane içinde irritasyona neden olan enfeksiyon durumunda mesane aşırı aktif hale gelebilir.

Overflow (taşma) inkontinans: Mesanenin zayıflığı yada üretranın herhangi bir nedenden dolayı idrarın mesaneden dışarıya normal akışını engelleyecek şekilde tıkanması sonucu ortaya çıkar. Genellikle nörolojik hastalıklar ve şeker hastalığına ikincil ortaya çıkmakla birlikte aşırı alkol tüketiminde de görülmektedir.

İdrar boşaltma problemleri: İdrarın işeme ile tamamının dışarıya atılamaması ve mesane içinde olması gerekenden daha fazla idrar kalması sonucunda ortaya çıkar.

Sık idrara çıkma, acil idrara çıkma isteği: Sık aralıklarla idrar yapma isteğinin olması ama buna rağmen her seferinde çok az miktarlarda idrar yapılması durumudur.

ÇÖZÜM MÜMKÜN MÜ?

İdrar kaçırma birbiri ile ilişkisiz birçok sebepten dolayı ortaya çıkıyor olabilir. Tanının detaylı muayene ve gerektiğinde urodinami gibi ileri tetkikler kullanılarak doğru konulması önemlidir çünkü tedavi seçimi ve başarısı tanıya bağlıdır.

Özel bazı durumlarda tek seçenek cerrahi iken bütün idrar kaçırma şikayeti olan kadınların mutlaka ameliyat olması gerekli değildir. Pelvik bölge kaslarına özel egzersizler, bazı küçük yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığı değişikleri ile problem tamamen çözülebilir. Günümüzde Pelvik bölge kaslarını güçlendirmemize ve kaslar üzerinde kaybedilmiş kontrolü yeniden sağlamamıza yardımcı olan özel cihazlar kullanılarak 2 ay gibi kısa bir sürede tedavi yapılabilmektedir.

Mesane kontrolü yetersizliği yaşlanmaya bağlı basit bir durum değildir. İdrar kaçağının hayatınıza kattığı sıkıntılara katlanmak zorunda değilsiniz!

Sağlıklı mesane için (idrar torbası) kontrolü kaybetmeyin, önlem alın....

1.      Sık sık tuvalete gitmek zorunda kaldığınız için günlük işleriniz aksıyor mu?

2.      Evden çıktığınızda gittiğiniz her yerde tuvaletin nerde olduğuna bakıyormusunuz?

3.      İdrar kaçağı nedeniyle ped kullanıyormusunuz?

4.      Evden çıkacağınız zaman ne olur ne olmaz diye yanınızda yedek giysi alıyormusunuz.

5.      Tuvalete yetişemeden idrar kaçırdığınız oluyor mu?

6.      Öksürme, hapşırma, gülme yada ağır bir şey kaldırma sırasında ara sıra da olsa idrar kaçırdığınız oluyor mu?

7.      Tuvalette çok uzun süre geçirmek zorunda kalıyormusunuz?

8.      Uzun süre ayakta durduğunuzda vajinal bölgede bası hissettiğiniz oldu mu?

Bu sorulardan en az birine evet dediyseniz doktorunuza başvurunuz.

Sitres uriner inkontinans tedavisinde hastalığın şiddeti ve sebebine göre birçok farklı seçenek vardır. Hastalığın sebebi ve anatomik yapı, tedavi sonuçları her hastada farklı olabilir.

Diyet ve fiziksel aktivite değişiklikleri

Pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler (manyetik sandalye, biyofidbek tedaviler)

Vajinal pesser (halka şeklinde kaslara destek olan alet)

Cerrahi seçenekler (mid-üretral askı, retropubik kolposuspansiyon, v.s),

Blog